Aszalt sárgabarack

A sárgabarack a mandulához hasonló, csak vastagabb húsú csonthéjas gyümölcsök közé tartozik. Termése kb. 4-8 cm-re nő, húsának színe egészen a világostól a sötét narancsig terjed, olykor még pöttyös is. Illatos és aromás gyümölcsről van szó, melyet a háziasszonyok is szívesen használnak süteményekbe, de nagyszerű levár vagy akár pálinka is főzhető belőle.

Élettani hatások

Maga az aszalt sárgabarack rendkívül értékes, mivel megtartja a gyümölcs eredeti vitamin- és tápanyagtartalmát. Az aszalt sárgabarack savtartalma csekély, de annál több ásványi- és ballasztanyagot átlagon felüli mennyiségű káliumot, B5 vitamint és folsavat tartalmaz. Kedvező összetételben megtalálható még benne a kén, a kálcium és a foszfor. A- és C-vitamin tartalma igen magas, sőt hasznos niacin- és folsav forrás is egyben.

Pozitív hatása a szervezetre:

  • a daganatos betegségek megelőzését segíti
  • erősíti az immunrendszert
  • fokozza a koncentrálóképességet
  • óvja a tüdő nyálkahártyáit
  • enyhíti az asztmás panaszokat
  • erős rákellenes hatású
  • késlelteti az időskori látásromlást
  • kedvezően hat a zsíranyagcserére
  • érvédő hatással bír
  • serkenti a máj méregtelenítési működését
  • fontos szerepe van a csontok és szövetek újjá építésében
  • növeli a sejtek energiáját
  • fokozza a vérképzést
  • vízhajtó és méregtelenítő hatású
  • segíti a baktériumok és vírusok általi fertőzések leküzdését