A sárgabarack a mandulához hasonló, csak vastagabb húsú csonthéjas gyümölcsök közé tartozik. Termése kb. 4-8 cm-re nő, húsának színe egészen a világostól a sötét narancsig terjed, olykor még pöttyös is. Illatos és aromás gyümölcsről van szó, melyet a háziasszonyok is szívesen használnak süteményekbe, de nagyszerű levár vagy akár pálinka is főzhető belőle.
Élettani hatások
Maga az aszalt sárgabarack rendkívül értékes, mivel megtartja a gyümölcs eredeti vitamin- és tápanyagtartalmát. Az aszalt sárgabarack savtartalma csekély, de annál több ásványi- és ballasztanyagot átlagon felüli mennyiségű káliumot, B5 vitamint és folsavat tartalmaz. Kedvező összetételben megtalálható még benne a kén, a kálcium és a foszfor. A- és C-vitamin tartalma igen magas, sőt hasznos niacin- és folsav forrás is egyben.
Pozitív hatása a szervezetre:
- a daganatos betegségek megelőzését segíti
- erősíti az immunrendszert
- fokozza a koncentrálóképességet
- óvja a tüdő nyálkahártyáit
- enyhíti az asztmás panaszokat
- erős rákellenes hatású
- késlelteti az időskori látásromlást
- kedvezően hat a zsíranyagcserére
- érvédő hatással bír
- serkenti a máj méregtelenítési működését
- fontos szerepe van a csontok és szövetek újjá építésében
- növeli a sejtek energiáját
- fokozza a vérképzést
- vízhajtó és méregtelenítő hatású
- segíti a baktériumok és vírusok általi fertőzések leküzdését